Föreningsinfo

svenskbandy.se IdrottOnline

Nyheter och information inför säsongen 2023/2024

Här samlar vi nyheter och information om förbundsserierna som är bra att känna till inför kommande säsong, 2023 - 2024

Summering av förändringar i TB inför säsongen 23/24, som beslutats av Svenska Bandyförbundets styrelse 2023-05-29, finner ni → här.


Generell status, serieläggning: 

Vecka 37: Serieläggning pågår och tävlingsledarna arbetar utifrån principen; Nationella serier först, därefter de regionala och sist de lokala. 

Publicerat och klart, ligger i tävlingssystemet Profixio: Elitserien herr, elitserien dam och Bandyallsvenskan herr. Även U19 Nationell och U17 Nationell är publicerade, men många matchtider saknas fortfarande.

Pågående: Bandyallsvenskan dam, Div 1, U19 Regional, U17 Regional, U16 Regional, F17 Nationell. 


Länk till tävlingsledarna för respektive serie finns ni här: Tävlingsledare


Länk till tävlingssystemet finner ni här: Profixio

Till er telefon/surfplatta finns det även en app ni kan ladda hem. 

Bandyallsvenskan Dam

Till säsongen 2023/24 har 16 damlag anmält sig till spel i Bandyallsvenskan dam. Under sommaren/hösten har några förändringar skett, vilket givit oss följande grupper. Dessa är fastställda av TK och nu har serieledarna påbörjat arbetet med serieläggning. 

Grupp Norr: Bollnäs GOIF, Edsbyns IF, Härnösands AIK, IFK Rättvik, Kalix Bandy, Skutskärs IF, Söråkers IF och Spånga/Bromsten BK. 

Grupp Söder: Gripen Bandyklubb/Höjden SK, Hammarby IF, IFK Vänersborg, Skirö AIK, Tranås BOIS BK, Uppsala BoIS U, Villa-Lidköping BK och Västerås SK.

Säsongsstart: Vecka 45

Säsongsavslutning: Vecka 8


Förändring till säsongen 2023/23: Det blir ett nytt format på kvalet till Elitserien till följd av att lag 10 saknas i Elitserien den här säsongen. Det nya formatet innebär att lag 9 i Elitserien, tillsammans med vinnarna i respektive damallsvensk serie, kommer att spela en enkelserie där ettan och tvåan i den sluttabellen spelar i Elitserien 24/25.

Damallsvenskan är uppdelad i en Norr och en Söderserie, som spelas som raka dubbelserier, åtta lag i varje serie. Seriesegrarna kvalar om plats i Elitserien säsongen 2023/24.

Division 1

Uppdaterad information 230825: Sedan TKs beslut 28 juni har det skett några förändringar, som TK fått hantera med efterföljande nytt beslut, 23 augusti.

Efter Kalix Bandys avhopp i Bandyallsvenskan erbjöds Djurgården platsen, som de accepterade. TK har besvarat frågan från Kalix Bandy om spel i division 1 med ett bifall. Nyligen fick TK även besked om att Kungälv SK inte kommer till spel i division 1, vilket innebär att totalt antal lag går från 36 till 35 lag. 

Med 35 lag tillgängliga för spel i division 1 har TK därför fastställt att göra minsta möjliga förändring, vilket innebär tre serier med 12, 12 respektive 11 lag fördelade enligt nedan, samt ändra namn på dem till "Norra", "Östra" och "Västra": 

Div 1 23-24 Grupper


Serieformat: Den Västra serien kommer spelas som en rak dubbelserie med 20 matcher. Norra och Östra serierna behåller sedan tidigare fastställt format, dubbelmöten i egen pool (10 matcher) och enkelmöten i andra poolen (6 matcher).

Allsvenskt kval: Oförändrat sedan tidigare, dvs. 1:an och 2:an i varje serie (sex lag totalt) går till allsvenskt kval. 


F17 Nationell (f.d. Flickallsvenskan)

Till F17 Nationell, som tidigare hette Flickallsvenskan, har 10 lag anmält sig. Lagen är uppdelade i två grupper, norr och söder. 

Norra gruppen: Edsbyns IF, Hammarby IF, Uppsala BoIS, Selånger/Kalix och Västerås SK, 

Södra gruppen: Finspångs AIK, IFK Vänersborg, Kareby/Surte, Skirö AIK och Villa Lidköping BK

Diskussionerna med föreningarna vid Dam- och Flickforum, april 2023, har mynnat ut i ett konkret förslag för kommande säsong, 2023 – 2024, att spela F17 Nationell på ett sätt som skall närma oss målet att serien skall spelas som en rak dubbelserie säsongen 2025 - 2026.

Planen är att möjliggöra att spela matcher i BÅDE poolspelsformat för de som önskar och behöver detta, men att bryta ut singelmatcher för de som vill och kan. 2 stycken poolspelshelger är bokade i säsongsplanen, en före jul och en efter. Vid dessa helger har Bandyallsvenskan dam speluppehåll. 

Poolspelstillfällen: Vecka 48 och 2


Svenska Cupen Junior - Finalspel 21 - 22 oktober

Svenska Cupen Junior spelas i samma format som tidigare med gruppspel där 4 lag kvalificerar sig till finalspel. Finalspelet kommer 2023 spelas 21 - 22 oktober, dvs. vecka 42, i Göransson Arena, Sandviken

Lagen i U19 Nationell är direktkvalificerade till cupen, där 10 lag nu är anmälda. Dessa 10 lag fördelas på 2 grupper, norr respektive söder, där de 2 bäst placerade lagen går till finalspel. 


Svenska Cupen Ungdom - Spelas vid 1 tillfälle, 7 - 8 oktober

Svenska Cupen Ungdom spelas 2023, som tidigare, i cupformat. Nytt till i år är att spel kommer ske vid en (1) helg, istället för två (2) som tidigare. Bakgrunden till detta är den feedback vi mottagit efter utvärdering samt arenabegränsningar hösten 2023. (Beslut om format 2024 tas efter ny utvärdering)

Cupen kommer nu genomföras 7 - 8 oktober, dvs. vecka 40. 

Lag från U17 Nationell och U19 Regional är direktkvalificerade till cupen och kan delta via anmälan till cupen. 

NYTT: Samtliga lag, får använda sig av spelare födda 2005, såvida de ej deltagit i Svenska Cupen Junior under 2023.  Dispenser kan sökas för lag i U19 Regionala lag. TE/TK godkänner.

Fastställda spelorter: Edsbyn, Sandviken och Nässjö


(Med reservation för någon felskrivning i informationen)

Frågor och tankar adresseras till Tävlingsenheten:

Tavling@svenskbandy.se

Carl Malm, 076-698 24 19

Anna-Karin Larsson, 08-699 6338