Föreningsinfo

svenskbandy.se IdrottOnline

Gör dig redo för den ultimata streamingupplevelsen - Nya förbättrade Bandyplay är här

Nu uppgraderar Svenska Bandyförbundets streamingplattformen BandyPlay med nya sändningsrättigheter, matcher sända via AI-kameror och fler matcher ur ett större åldersspann. För att detta ska bli den succé som vi hoppas på behöver vi din hjälp och din klubbs engagemang. BandyPlay är svensk bandys officiella streamingplattform som drivs och ägs av Svenska Bandyförbundet med syfte att sprida bandy till hela Sverige.

Inför säsongen 2023/2024 lanseras satsningen som bland annat innebär att den som konsumerar bandy kan se fler matcher från olika ligor och cuper, på en och samma plattform, med ett nytt fräscht gränssnitt. Det görs även en satsning på breddbandy inför säsongen 2023/2024 som bland annat ska möjliggöras med hjälp av AI-kameror. I dagsläget finns 16 AI-kameror installerade i hallar runt om i landet. Förhoppningen är att det ska bli ännu fler och att sändningarna ska komma i gång i samband med seriestarterna.

– Detta är en av de stora satsningarna vi gör för att tillgängliggöra bandy för fler. Vi ser att några föreningar redan, sedan en tid tillbaka, har producerat bandysändningar och nu vill vi bredda samarbetet och skapa en gemensam långsiktighet. Vi vill att fler ska få synas och att ännu fler ska få tillgång till bandy, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

– AI-delen av streamingprojektet kommer att inledas med de arenor som redan är utrustade med AI-kameror och här ser vi en fantastisk möjlighet att inkludera alla klubbar och arenor för att maximera bandyupplevelsen. Vi hoppas att alla klubbar vill vara med för att vi tillsammans ska kunna sända så mycket bandy som möjligt. Även klubbar som ännu inte har AI-kameror kan vara en viktig del av initiativet, säger Pär Gustafsson.

Utrymme för ytterligare satsningar

Bandyplay lanserades ursprungligen säsongen 2016/2017 och visade då herrarnas elitseriematcher. Utbudet utökades därefter succesivt. Bandyallsvenskan Herr tillkom säsongen 2018/2019 och nu streamas allt från seriespel till cuper och mästerskap. För att engagera och underlätta expansionen av sändningar kommer det att finnas ekonomiska incitament tillgängliga för alla klubbar som är intresserade av att bredda sina sändningar till övriga ligor och cuper. Det i sin tur kommer att skapa en ökad närvaro av bandy på olika nivåer och ge en bredare publik chansen att engagera sig i sporten. Mer information om hur du och din klubb kan vara en del av streamingprojektet kommer inom kort.

Utbildning i systemen

StayLive och Svenska Bandyförbundet erbjuder två utbildningstillfällen i AI och appen StayLive Broadcaster.
Inbjudan till utbildningarna kommer i separat mejl.

 • Tisdag 26 september 18.30
 • Onsdag 4 oktober 18.30

Marknadsmaterial 

Marknadsplan och mallar till inlägg på sociala medier och webb hittar du → här

Kickback

Sändningar i Svenska Bandyförbundets rättigheter

20 % kickback efter fasta kostnader på hemmalags PPV.

20 % kickback på abonnemang Bandyplay 99 kr vid val av favoritlag.

Exempel i kronor:

99 kr/månad = ca 15 kr/månad. Vid 100 abonnenter, ca 18 000 årsintäkt

79 kr PPV = ca 12 kr per köp.

Sändningar i egen regi (matcher utanför rättigheter)

70 % till klubben efter fasta kostnader på PPV.

20 % kickback på abonnemang vid val av favoritlag.

Exempel i kronor:

79 kr PPV = ca 41 kr per köp. 100 PPV = 4 100 kr

Utbetalning sker efter säsong och hanteras av Svenska Bandyförbundet

Informationsmöte och kontakt

Onsdagen den 20 september klockan 18:30 är du välkommen på ett informationsmöte där du kan ställa dina frågor, få en introduktion till plattformen och hur du bygger ditt sändningsteam i klubben. Inbjudan kommer via mejl till de som fått denna information. Bjud gärna in de personer i din förening som du tycker ska vara med.

Följande serier och cuper kommer helt eller delvis att streamas på BandyPlay:

 • Svenska Cupen Junior
 • Svenska Cupen Ungdom
 • Mini World Cup i Bollnäs
 • World Cup F17
 • World Cup P17
 • Division 1
 • U19 Nationell
 • U17 Nationell
 • F17 Nationell
 • Distriktslagsturneringen

Kontakt:

Har du frågor eller funderingar, hör av dig till:

Alexander Mayborn

Här hittar du BandyPlay:
www.bandyplay.se

App-store och Google Play till din telefon och surfplatta